rebarbora

rebarbora
zelenina

Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude.

Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků.

Jinak je to druh zeleniny, z něhož používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy, nakládáme s ním jako s ovocem, občas v jarním období velice prospěšným. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy.

Více se o této zelenině, jejím využití a léčivých účincích dozvíte v našem článku Reveň neboli rebarbora.

Varianty slova: rebarbora, rebarbory, rebarboře, reberbovou, rebarbor, rebarborám, rebarborách, rebarborami, rebarboru

Recepty obsahující pojem rebarbora

  • Rebarborový koláč s ořechy

    Vyzkoušejte ořechové těsto zdobené rebarborou a šlehačkou.

    45 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 2 lidé
    4,4
    8 hlasujících
  • Rebarborový džem

    Recept, který se vám může hodit, když vám roste rebarbora na zahrádce. Rebarborový džem lze použít na palačinky, do bílého jogurtu, na chleba nebo do piškotu.

    30 min | příloha k moučníku | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařilo 8 lidí
    3,2
    743 hlasujících
  • Pohankové lívance

    Lahodná a plnohodnotná sladká strava.

    45 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept
    3
    152 hlasujících
  • Jemný koláč s rebarborou a jahodami

    Jemný koláč s rebarborou a jahodami

    Zkuste spojit chuť nakyslé rebarbory, sladkých jahod a kokosu. Výsledek je báječný.

    1 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 3 lidé
    4,4
    15 hlasujících
  • Rebarborový koláč

    Chutný moučník z rebarbory.

    45 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 4 lidé
    4
    23 hlasujících
  • Jemné lívance s rebarborovou omáčkou

    Jemné lívance s rebarborovou omáčkou

    Nekynuté lívanečky s podmáslím a "krajkovými" křupavými okraji podáváme s osvěžující smetanovo-rebarborovou omáčkou.

    1 hod | chuťovka | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 3 lidé
    4,3
    22 hlasujících
  • Rebarbora se sněhem

    Recept na jednoduchý sladký moučník připravený ze zeleniny a máslových sušenek.

    35 min | dezert | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 3 lidé
    3
    118 hlasujících
  • Tvarohové knedlíky s rebarborou

    I když je rebarbora zelenina, jdou z ní připravit výborné sladké knedlíky.

    35 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařil 1 člověk
    3,8
    10 hlasujících
  • Rebarboroví šneci

    Recept na vynikající sladkou chuťovku.

    1 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept
    5
    2 hlasujících
  • Rebarboro-jablečný závin s ořechy

    Výborný recept na ovocný závin z kynutého těsta.

    1 hod | moučník | italská kuchyně | vegetariánský recept
    5
    13 hlasujících
  • Kynutý rebarborový koláč

    Kynutý rebarborový koláč

    Rebarbora roste hojně na našich zahrádkách. Využijte její bohatou úrodu k přípravě kynutého koláče.

    1 h 30 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařilo 9 lidí
    4,4
    31 hlasujících
  • Selský rebarborový koláč

    Rebarbora na tomhle tvarohovém dortíku chutná výtečně.

    1 hod | moučník | žádná kuchyně | vegetariánský recept | vařilo 6 lidí
    3,2
    158 hlasujících

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept