rebarbora

rebarbora
zelenina

Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude.

Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků.

Jinak je to druh zeleniny, z něhož používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy, nakládáme s ním jako s ovocem, občas v jarním období velice prospěšným. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy.

Více se o této zelenině, jejím využití a léčivých účincích dozvíte v našem článku Reveň neboli rebarbora.

Varianty slova: rebarbora, rebarbory, rebarboře, reberbovou, rebarbor, rebarborám, rebarborách, rebarborami, rebarboru

Recepty obsahující pojem rebarbora

  • Rebarborový koláč s ořechy

    Vyzkoušejte ořechové těsto zdobené rebarborou a šlehačkou.

    45 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 2 lidé
    4,4
    8 hlasujících
  • Rebarborový džem

    Recept, který se vám může hodit, když vám roste rebarbora na zahrádce. Rebarborový džem lze použít na palačinky, do bílého jogurtu, na chleba nebo do piškotu.

    30 min | příloha k moučníku | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařilo 8 lidí
    3,2
    728 hlasujících
  • Pohankové lívance

    Lahodná a plnohodnotná sladká strava.

    45 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept
    3
    151 hlasujících
  • Jemný koláč s rebarborou a jahodami

    Jemný koláč s rebarborou a jahodami

    Zkuste spojit chuť nakyslé rebarbory, sladkých jahod a kokosu. Výsledek je báječný.

    1 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 3 lidé
    4,5
    11 hlasujících
  • Rebarborový koláč

    Chutný moučník z rebarbory.

    45 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 4 lidé
    3,9
    21 hlasujících

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept