reklama
hledat uživatel
       

černý kořen

černý kořen

Jako zelenina se využívá od 16. století. Dnes je vyhledáván zejména diabetiky. Má vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. fJe to velmi zdravá a chutná zelenina. Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.


Varianty slova: černý kořen, černého kořene, černému kořenu, černých kořenech, černým kořenem, černém kořenovi, černém kořenu, černým kořenům, černými kořeny

Tip: Hledat recept podle ingredience černý kořen