reklama
hledat uživatel
       

chalva

Původní receptura je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Výluh se připravoval například z kořene mydlice lékařské. V Česku není mydlice k výrobě povolená, proto se výluh z ní nahrazuje vejci. Orientální výrobci však tvrdí, že používáním vajec se kvalita chalvy snižuje. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena. Například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, např. růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.


Varianty slova: chalva, chalv, chalvách, chalvám, chalvami, chalvo, chalvou, chalvu, chalvy

Tip: Hledat recept podle ingredience chalva

Recepty obsahující pojem chalva