reklama
hledat uživatel
       

fíky

Smokvoň obecná (Ficus Carica) pochází z Přední Asie. Mezi stovkami druhů fíkovníků je jedinou, která se v agrárním průmyslu využívá pro své chutné plody. Dnes jsou smokvoně rozšířeny do všech tropických a subtropických oblastí světa. Evropskou velmocí v pěstování fíků je Portugalsko. Ty nejchutnější ovšem pocházejí z maloasijských plantáží. Strom je charakteristický velkými, dlanitými, laločnatými listy. Plody mají protáhlý, hruškovitý tvar s tlustou stěnou. Ve skutečnosti se jedná o plodenství drobných nažek. Barva čerstvých fíků je žlutá, zelená někdy i nafialovělá. Sušené jsou na omak měkké, hnědé a někdy pokryté bílým povlakem glukózy. V čerstvém stavu vydrží v chladu nejdéle 2 týdny. Tím pádem se většinou transportují sušené. Fíky v čerstvém stavu obsahují 80% vody a 25% cukru. Sušené plody mají pouze 18% vody, ale 60 % cukrů. Jsou i směsicí aminokyselin, vitamínů a minerálních látek, mezi jinými draslíku, vápníku, vitamínu A a B1, pektinu a vlákniny. Díky vysoké zásaditosti se hodí k neutralizaci kyselých potravin. Více o fících, jejich historii a použití, se dozvíte v našem článku <a href="http://www.vareni.cz/trendy/fíky/" target="_blank">Fíky</a>.


Varianty slova: fík, fících, fíkem, fíku, fíkům, fíky, fíků

Tip: Hledat recept podle ingredience fíky

Recepty obsahující pojem fiky