Slovník š

Celkem nalezeno pojmů: 22
|< << 123 >> >|
  • šafrán

    Velmi vzácné a drahé koření, které se dává do polévek, rýže a vaječných jídel pro zlepšení barvy. Jsou to pestíky květu určitého druhu krokusu.

    druh koření
  • šalotka

    Cibule šalotka je druh zeleniny, botanicky patří do rodu česnek (Allium). Někdy je nazývaná též česnek askalonský či množilka. Dříve byla udávána jako samostatný druh. Celkově podobná cibuli kuchyň…

    druh zeleniny
  • šalvěj

    Koření silně aromatizované, nahořklé, vhodné pro přípravu těžko stravitelných pokrmů. Vhodné také do paštikového koření, kde tvoří základ směsi.

    druh koření
  • šámbrování

    Pozvolné oteplování nápojů. Sklenice se předem nahřívají.

    oteplování nápojů
  • šaňgy

    Sibiřské kynuté koláče. Slané jsou připravovány s náplní z pohankové kaše, cibule, tvarohu, cibule a brambor. Ve sladkých koláčích nesmí chybět střemcha.

    sibiřský pokrm
  • šarže

    Jedná se o množství druhově totožných - stejných jednotek, které byly vyrobeny za stejných podmínek. Liší se však třeba tím, že zrály v jiné nádobě. Šarže se uvádí hlavně u vín.

    rozdělení stejných potravin
  • šašlik

    jistý druh kebabu (marinované maso grilované na špízu), které je oblíbené zejména ve státech bývalého Sovětského svazu, konkrétně v Gruzii, Rusku, Arménii, Ázerbajdžánu, Uzbekistánu a na Ukrajině.…

    druh pokrmu
  • šejkr

    Pomůcka k přípravě míšených nápojů.

    barmanská pomůcka
  • šerbet

    1. Směs cukru a vody, cukru a ovocného pyré s mlékem, vaječným bílkem nebo želatinou. Želatina dodává sherbetu hladký vzhled. Rozdíl mezi sorbetem a šerbetem je, že při výrobě šerbetu se používá mléko…

    mražený dezert
  • škrob

    Škrob je prášek, který se získává izolací škrobnatých surovin ze surovin a to především rostlinného původu.

    zahušťující prášek
Celkem nalezeno pojmů: 22
|< << 123 >> >|

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept