Slovník j

Celkem nalezeno pojmů: 23
|< << 123 >> >|
  • jablkovice alias calvados

    Inak calvados, destilát z jablčného vína, ktorý sa tradične pije vo Francúzsku.

  • jahelník

    Příloha nebo i samostatné jídlo připravované z jáhel. Jáhly jsou loupané proso. Jahelník je staročeské jídlo, které se připravovalo i na sladko.

    druh pokrmu
  • jáhly

    Jedná se o šetrně oloupané a vyleštěné obilky prosa. Mají optimální výživové vlastnosti, jsou velmi chutné a lehce stravitelné a neobsahují lepek. Mají minerální látky a vitamíny v celém zrnu. Vho…

    obilky prosa setého
  • jalovice

    Jalovice je neotelená samice skotu, která je starší 7 měsíců.

    neotelená kráva
  • jasmínová rýže

    jasmínová rýže

    Jasmínová rýže je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v asijské kuchyni a pěstuje se v Thajsku. Kromě toho, že má žlutohnědou barvu a o…

    druh rýže
  • javorový sirup

    javorový sirup

    Získává se naříznutím kůry volně rostoucích javorů. Při následném zahušťování se snižuje obsah vitamínu, ale obsah minerálních látek a stopových prvků zůstává zachován. Je velice sladký a našich ob…

    oblíbený kanadský sirup
  • ječmen

    ječmen

    Surovina pro světlou mouku k pečení chleba. Je to jedna z nejstarších zemědělských plodin. Má nízký obsah glutenu (lepku) a proto není dnes samostatně používán k pečení chleba. Dnes se využívá jak…

    tradiční obilovina
  • Jedlé kaštany

    Jedlé kaštany

    Jedlé kaštany jsou škrobnatá semena kaštanovníku s nízkým obsahem tuku. Naopak mají vysoký obsah vlákniny. V kuchyni se kaštany používají s oblibou jen pečené. Gurmáni je používají do nádivek. Z ka…

    semeno kaštanovníku
Celkem nalezeno pojmů: 23
|< << 123 >> >|

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept