Slovník k

Celkem nalezeno pojmů: 101
|< << 12345 >> >|
  • kahvah

    Historický název pro kávu.

    káva
  • kajmak

    Připravuje se postupným sbíráním škraloupů ze svařeného plnotučného mléka. Sběr se shromažďuje po osolení v dřevěné nádobě, kde postupně zraje. Kajmak o stáří několika dnů se podobá máslu. Zralý s…

    srpský mléčný výrobek
  • kakao

    Výrobek ze semen kakaovníku. Semena se praží, drtí a melou na kakaovou hmotu, sloužící k výrobě čokolády, kakaového prášku, kakaového másla.

    výrobek z kakaovníku
  • kaldoun

    Hustá zadělávaná drůbeží polévka. Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Patřila k sváteční tabuli.

    druh polévky
  • kalorie

    Je jednotka energie, která představuje množství tepelné energie potřebné ke zvýšení teploty jednoho gramu vody o 1°C.

    jednotka pro energii
  • kandované ovoce

    Kousky ovoce konzervované v koncentrovaném roztoku cukru.

    sladké ovoce
  • kandyty

    Jsou tvrdé bonbóny. Mohou být plněné i neplněné. Základem výroby je příprava kandytové hmoty zahušťováním roztoku sacharozy a bonbonářského sirupu při teplotě asi 125°C. Kandytová hmota se pak ochutí,…

    bonbony
  • kapary

    kapary

    Jedná se o neotevřená poupata keře kapary trnité. Plody jsou tobolky, tmavě olivově zelené barvy, na špičce červěně tečkované. Jako koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti. Nakláda…

    poupata kapary trnité
Celkem nalezeno pojmů: 101
|< << 12345 >> >|

Píšeme jinde




přidat nový recept