Slovník z

Celkem nalezeno pojmů: 12
|< << 12 >> >|
  • Zabaione

    Italský cukrářský krém ze žloutků, cukru a dezertního vína.

    sladká omáčka
  • zahtar

    Velmi oblíbená kořenící směs v Turecku. Jde o směs sezamových semínek, rozdrcených tmavě červenofialových bobulí ozdobného keře "sumac" a sušeného tymiánu. Používá se ke kořenění masa a zeleniny ne…

    kořenící směs
  • zapékání

    zapékání

    Jedná se o způsob tepelné úpravy pokrmu. Potravinu nebo směs potravin a ingrediencí umístíme do tukem vymazané ohnivzdorné mísy. Pak je vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 175°až 190°C opečeme…

    tepelná úprava pokrmu
  • zaprášení

    Rychlý způsob zahuštění pokrmů. Pokrm poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky, zamícháme a zahuštění dokončíme na ohni.

    rychlé zahuštění
  • zavářka

    Zavářka slouží k zahuštění polévky nebo ke zvýšení její sytosti a výživnosti. Zavářky se vaří přímo v polévce. Pokud ale připravujeme vývar, můžeme je uvařit samostatně ve vodě a pak ji do vývaru vlož…

    prostředek k zahuštění polévky
  • zázvorové víno

    Víno, které si můžeme připravit i sami. Stejně jako zázvorový olej se používá i víno především v čínské kuchyni. Výroba vína je jednoduchá. Stačí zázvor očistit, nastrouhat a nechat vylouhovat v bí…

    víno se zázvorem
  • zázvorový olej

    Olej, který si můžeme připravit sami. Používá se především v čínské kuchyni.

    aromatický olej
  • zelenina

    zelenina

    Zeleninou nazýváme jedlé části rostlin, keřů nebo stromů. Jedná se především o kořeny, listy, natě, bulvy, květenství nebo plody jednoletých nebo víceletých rostlin. Čerstvá zelenina je taková, kte…

    jedlé části rostlin
  • zelený chřest

    zelený chřest

    Tento druh chřestu se jako první pěstoval v Evropě. Pro svou jednodušší pěstitelskou náročnost je zelený chřest také levnější. Svou zelenou barvu získává ze slunce. Má vyšší biologickou hodnotu a n…

    stonková zelenina
  • zchlazení

    zchlazení

    Jedná se o zchlazení pod studenou tekoucí vodou nebo o ponoření do ledové vody a to za účelem přerušení vaření potraviny.

    proces přerušení vaření
Celkem nalezeno pojmů: 12
|< << 12 >> >|

Píšeme jinde

  • Léčba obsedantně-kompulzivní poruchy - znáte možnosti?

    Léčba obsedantně-kompulzivní poruchy - znáte možnosti?

    Obsedantně-kompulzivní porucha osobnosti je onemocnění, které zasahuje do života nejen nemocného, ale i jeho okolí. Pacient je obtěžován vtíravými myšlenkami, které jej znervózňují a většinou mívají katastrofický scénář. Aby k obávané tragédii nedošlo, snaží se tomu předejít právě opakujícími se úkony a myšlenkami.

  • Hospicové hnutí ve světě a u nás

    Hospicové hnutí ve světě a u nás

    V jednom z minulých článků jsme vás seznámili s tím, co je to vlastně hospic, čím se zabývá, co poskytuje a komu. Dnes se podrobněji zaměříme na ty, kteří stáli u vzniku hospicového hnutí u nás i v zahraničí a jeho celosvětovému významu.




přidat nový recept