Slovník z

Celkem nalezeno pojmů: 12
|< << 12 >> >|
  • Zabaione

    Italský cukrářský krém ze žloutků, cukru a dezertního vína.

    sladká omáčka
  • zahtar

    Velmi oblíbená kořenící směs v Turecku. Jde o směs sezamových semínek, rozdrcených tmavě červenofialových bobulí ozdobného keře "sumac" a sušeného tymiánu. Používá se ke kořenění masa a zeleniny ne…

    kořenící směs
  • zapékání

    zapékání

    Jedná se o způsob tepelné úpravy pokrmu. Potravinu nebo směs potravin a ingrediencí umístíme do tukem vymazané ohnivzdorné mísy. Pak je vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 175°až 190°C opečeme…

    tepelná úprava pokrmu
  • zaprášení

    Rychlý způsob zahuštění pokrmů. Pokrm poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky, zamícháme a zahuštění dokončíme na ohni.

    rychlé zahuštění
  • zavářka

    Zavářka slouží k zahuštění polévky nebo ke zvýšení její sytosti a výživnosti. Zavářky se vaří přímo v polévce. Pokud ale připravujeme vývar, můžeme je uvařit samostatně ve vodě a pak ji do vývaru vlož…

    prostředek k zahuštění polévky
  • zázvorové víno

    Víno, které si můžeme připravit i sami. Stejně jako zázvorový olej se používá i víno především v čínské kuchyni. Výroba vína je jednoduchá. Stačí zázvor očistit, nastrouhat a nechat vylouhovat v bí…

    víno se zázvorem
  • zázvorový olej

    Olej, který si můžeme připravit sami. Používá se především v čínské kuchyni.

    aromatický olej
  • zelenina

    zelenina

    Zeleninou nazýváme jedlé části rostlin, keřů nebo stromů. Jedná se především o kořeny, listy, natě, bulvy, květenství nebo plody jednoletých nebo víceletých rostlin. Čerstvá zelenina je taková, kte…

    jedlé části rostlin
  • zelený chřest

    zelený chřest

    Tento druh chřestu se jako první pěstoval v Evropě. Pro svou jednodušší pěstitelskou náročnost je zelený chřest také levnější. Svou zelenou barvu získává ze slunce. Má vyšší biologickou hodnotu a n…

    stonková zelenina
  • zchlazení

    zchlazení

    Jedná se o zchlazení pod studenou tekoucí vodou nebo o ponoření do ledové vody a to za účelem přerušení vaření potraviny.

    proces přerušení vaření
Celkem nalezeno pojmů: 12
|< << 12 >> >|

Píšeme jinde

  • Jak vybrat správné sluneční brýle?

    Jak vybrat správné sluneční brýle?

    Sluneční brýle chrání oči před škodlivým UV zářením. Zároveň jsou i oblíbeným módním doplňkem, proto si na jejich výběru dáváme záležet. Dnes se podíváme na výběr polarizačních brýlí, slunečních dioptrických brýlí a antireflexní úpravu.

  • 5 tipů, jak předcházet chronické únavě pomocí bylinek

    5 tipů, jak předcházet chronické únavě pomocí bylinek

    Únava nás provází zcela běžně, její příznaky pociťujeme tak často a v důsledku tolika faktorů, že se jí málokdy zabýváme. Problém nastává, pokud symptomy únavy nepřechází ani po šesti měsících, pak už většina z nás pojme podezření, že něco není v pořádku. Chronická únava bývá varovným signálem, že se s organismem něco děje a měli bychom tomu věnovat pozornost.




přidat nový recept