reklama
hledat uživatel
       

karob

karob

Historie karobu sahá až do starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé karob využívali jako běžné jídlo. Plody karobu se dají konzumovat čerstvé - zelené i usušené - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci. Nejzajímavější je však pro výrobu a kuchyňské zpracování lusk. Z něj se totiž mele jemný prášek, který je substitutem klasického kakaa. V čem je karob lepší? Karob obsahuje velké množství bílkovin. Obsahuje méně cukru. Hlavně ale obsahuje minerální látky - magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a vitamíny A, B, B2, B3 a D. Používá se při léčbě kašle a průjmu. Více se o karobu dozvíte v našem článku <a href="http://www.vareni.cz/trendy/karob-misto-kakaa/" target="_blank"">Karob místo kakaa</a>.


Varianty slova: karob, karobu, karobem, karoby, karobů, karobům, karobech

Tip: Hledat recept podle ingredience karob

Recepty obsahující pojem karob