reklama
hledat uživatel
       

kopr

kopr

Kopr je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky až 120 centimetrů. Listy jsou podobné kapradí. Květy jsou žluté. Z rostliny se dá použít všechno kromě kořenu - semena kopru, čerstvá i sušená koprová nať (právě tu přidává většina z nás do nálevů na kyselé okurky). Vůně kopru je sladká a aromatická. Kopr chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký. Semena obsahují silice, vápník, fosfor a jiné minerální látky. Sbírají se až tehdy, kdy vrcholy semen zhnědnou. Celá rostlina se pak pověsí semeny dolů nad kus látky a semena vypadají. Semena se hodí téměř ke všem rybím jídlům. Mladá nať se hodí k okurkám, cuketám, rajčatům, rybám, drůbeži, ke kořenění salátů, především hlávkového, který zjemňuje. Hodí se také do vaječných jídel, tvarohových pomazánek, omáček. Pokud máte chuť na salát z plodů moře a nevíte, z čeho připravit dresing, tak si rozhodně vzpomeňte na koprová semena nebo koprový ocet. Tradiční český salát patří zelný salát s koprem. Ten si můžeme objednat téměř v každé restauraci. Dále je kopr nepostradatelnou přísadou do bylinkami dochucených octů. Více se o kopru, jeho dalším využití a léčivých účincích, dozvíte v našem článku <a href="http://www.vareni.cz/trendy/kopr/" target="_blank">Kopr</a>


Varianty slova: kopr, kopru, koprem, kopry, koprů, koprům, koprech

Tip: Hledat recept podle ingredience kopr

Recepty obsahující pojem kopr