reklama
hledat uživatel
       

lupina

Lupina bílá (amigo, také žlutá nebo červená - podle barvy květu) se pomalu začíná usazovat na našich polích. Zatím je lupina téměř neznámým pojmem, ale již v blízkém časovém horizontu doplní sortiment luštěnin. Složením je velmi podobna sóje. Jejími přednostmi je především vysoký podíl bílkovin, nízký obsah tuku a také nízký obsah sacharidů. Mouka z lupiny, která u nás již vyrábí, se používá při výrobě těstovin, v cukrářských výrobcích, v pekárenství, kde je mohou její směsi zcela nahradit vejce (výroba cukroví). Mouka z lupiny totiž dokáze prodloužit spotřebitelksou trvanlivost pekařských výrobků, i běžného pečiva. Tento poznatek je poměrně snadno vysvětlitelný, jednak vlivem vysokého obsahu vlákniny v mouce, dále tuky obsažených v lupině a přírodními emulgátory v semenech lupiny. Lupinu uvítají především lidé nemocní celiakií, kterých neustále přibývá. Z lupiny se také vyrábí produkt Lopino.


Varianty slova: lupina, lupiny, lupině, lupinu, lupinou, lupin, lupinám, lupinách, lupinami

Tip: Hledat recept podle ingredience lupina