reklama
hledat uživatel
       

mandle

mandle

Mandle se získavají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha. Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí. Více se o mandlích, jejich historii, využití a léčivých účincích dozvíte v našich článcích <a href="http://www.vareni.cz/trendy/mandle/" target="_blank">Mandle</a>, <a href="http://www.vareni.cz/trendy/vyuziti-mandli/" target="_blank">Využití mandlí</a>, <a href="http://www.vareni.cz/trendy/mandle-jako-lek/" target="_blank">Mandle jako lék</a>. Foto: Nakladatelství Slovart - <a href="http://slovart.cz/buxus/generate_page.php?page_id=121&kniha_id=4887&edicia_id=4486&tema_id=4480&kat=sk" target="_blank" rel="nofollow">Ingredience</a>


Varianty slova: mandle, mandlí, mandlích, mandlemi, mandlím, mandlové, mandlovými

Tip: Hledat recept podle ingredience mandle

Recepty obsahující pojem mandle