reklama
hledat uživatel
       

mrkev

mrkev

Mrkev je jednoletá až dvouletá rostlina (podle odrůdy) s vysokou větvenou lodyhou. Její kořen se řadí mezi zeleninu. Mrkev pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci a tvoří tak centrum diverzity druhu. Historie jejího rozšíření není zcela jistá. Předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie pro východní Středomoří. Mrkev můžeme jíst syrovou, vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu k masitým pokrmům. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí. Více se o mrkvi dozvíte v našem článku <a href="http://www.vareni.cz/trendy/mrkev-karotka/" target="_blank">Mrkev - karotka</a>


Varianty slova: mrkev, mrkve, mrkvi, mrkví, mrkvím, mrkvích, mrkvemi

Tip: Hledat recept podle ingredience mrkev

Recepty obsahující pojem mrkev