reklama
hledat uživatel
       

syrovátka

Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Pokud se ptáte proč, tak jednoduše proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60% procent sacharidů. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít. Pokud se o syrovátce chcete dozvědět více, přečtěte si o ní náš článek: <a href="http://www.vareni.cz/trendy/syrovatka/" target="_blank">Syrovátka</a>.


Varianty slova: syrovátka, syrovátce, syrovátek, syrovátkách, syrovátkám, syrovátkami, syrovátko, syrovátkou, syrovátku, syrovátky

Tip: Hledat recept podle ingredience syrovátka

Recepty obsahující pojem syrovatka