chléb

chléb
pekařský výrobek

Chléb je výrobek kypřený pekařských kvasem nebo droždím a o nejmenší hmotnosti 400g. Chléb může mít různé tvary.

Počátky pečení chleba spadají až do Neolitu. To znamená, že mluvíme o době někdy okolo 10 000 let před naším letopočtem. V této době, kterou jinak označujeme také jako mladší doba kamenná, se stává hlavním zdrojem obživy zemědělství a nahrazuje tak dosavadní lov zvěře. Pečení chleba od té doby procházelo neustálým vývojem a to v závislosti na dostupnosti základních surovin a také na vývoji technologií. Další vliv měly samozřejmě různé společenskokulturní zvyky. A nesmíme zapomenout na chuť a zastánce zdravé výživy.

První typy chlebů byly chleby nekynuté. Mezi ně patří například pitta nebo naan. Díky své měkkosti a tenkosti dobře posloužili jako základ dalších pokrmů, jako jsou různé taštičky, plněná pečiva a také pizzy. Pitta má svůj původ v Arabské kuchyni a naan zase v indické.

Více se o chlebu a jeho historii, dozvíte v našem článku Chléb a jeho historie.

Varianty slova: chléb, chleba, chlebu, chlebem, chleby, chlebů, chlebech, chlebům

Recepty obsahující pojem chléb

  • Zapečený plněný chléb

    Zapečený plněný chléb

    Jednoduchý recept na velmi chutný chléb plněný uzeninami a sýrem.

    45 min | chuťovka | česká kuchyně | vařili 2 lidé
    4,9
    30 hlasujících
  • Domácí obyčejný chléb

    Domácí obyčejný chléb

    Nejlehčí verze chleba bez hnětení. Chléb je chutný, voňavý, měkký a zároveň křupavý. Recept je téměř bez práce a výsledek skvělý.

    1 h 15 min | příloha | česká kuchyně | vařili 2 lidé
    4,3
    341 hlasujících
  • Chléb od tety Věry

    Chléb od tety Věry

    Zjednodušený recept na dlouho kynutý chléb.

    10 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařil 1 člověk
    4,7
    226 hlasujících
  • Chléb s vaječnou omeletou

    Chléb s vaječnou omeletou

    Máte rádi chléb s vaječnou omeletou a často si ho kupujete v obchodě s lahůdkami? Vyzkoušejte si ho připravit a ozdobit podle vlastní chuti sami.

    15 min | chuťovka | česká kuchyně | vegetariánský recept
    2,9
    110 hlasujících
  • Plněný toastový chléb

    Toastový chléb plněný a obalený v trojobalu.

    35 min | hlavní chod | česká kuchyně
    3,7
    6 hlasujících
  • Chléb zapečený se slaninou

    Můžeme použít nejen tmavý chléb, ale také světlý.

    30 min | chuťovka | česká kuchyně
    3,9
    7 hlasujících
  • Libanonský chléb s kuřecí směsí

    Libanonský chléb s kuřecí směsí

    Chcete připravit ne zcela obvyklý pokrm k obědu? Vyzkoušejte "libanonský chléb" naplněný kuřecí směsí s přílohou v podobě bramborových hranolek.

    35 min | hlavní chod | česká kuchyně
    3,8
    17 hlasujících
  • Grilovaný česnekový chléb s parmazánem

    Grilovaný chléb je skvělým předkrmem, ale také poslouží jako výborná příloha ke grilovaným masům.

    15 min | předkrm | italská kuchyně | vegetariánský recept
    3,2
    6 hlasujících
  • Plněný arabský chléb

    Recept na plněný arabský chléb brokolicí.

    20 min | chuťovka | arabská kuchyně | vegetariánský recept
    5
    3 hlasujících
  • Domácí chléb s anglickou slaninou

    Domácí chléb s anglickou slaninou

    Chleba z domácí pekárny s vůní slaniny.

    příloha | česká kuchyně | vařili 4 lidé
    4,3
    34 hlasujících
  • Chlebánky

    Chlebánky

    Starší chléb můžeme použít na topinky, chlebovou polévku nebo také na chlebové placky neboli chlebánky.

    20 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 2 lidé
    4,4
    23 hlasujících
  • Zdobený chlebový dort

    Zdobený chlebový dort

    Velmi jednoduchý dort nejen pro chlapy.

    25 min | chuťovka | česká kuchyně | vegetariánský recept | vařili 2 lidé
    4,7
    77 hlasujících

Píšeme jinde

  • Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Určitě jste už tyto dva pojmy někdy slyšeli. Ale víte, proč někdy mluvíme o artróze a jindy o artritidě a jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Medvědí česnek známe nejspíš všichni, je považován za nejsilnější jarní bylinu a jeho detoxikační účinky, pro které je v těchto dnech hojně vyhledáván, jsou doslova zázračné. Právě nyní tato bylinka krásně bíle kvete, a když budete mít štěstí, můžete na něj narazit při procházkách listnatými lesy, kde jsou někdy vidět celé lány medvědího česneku.




přidat nový recept